Principalele sisteme de operare pentru smartphone-uri, cum ar fi iOS 6, Android 4.2 si Windows Phone 8 au fost updatate recent, asa ca surprizele in materie de software la editia de anul acesta a Mobile World Congress ar putea sa vina din randul dezvoltatorilor mai mici, conform blogului Softonic.
Mozilla ar putea prezenta noul sistem de operare open web Firefox OS, care ruleaza aplicatiile in format HTML 5, in timp ce Samsung in colaborare cu Intel vor prezenta, potrivit Korean Times, succesorul platformei Samsung Bada: sistemul de operare Tizen, un posibil rival pentru Android. Daca Tizen va avea succes, Samsung ar putea chiar sa renunte la Android pentru smartphone-uri. Sistemul de operare Tizen este sustinut de un grup de companii IT din intreaga lume, Intel, Samsung, NEC, Sprint, sau Panasonic.
Microsoft ar putea aduce noutati interesante in materie de software prin Microsoft Blue, un update la Windows 8/Windows Phone 8 care ar urma sa intregeasca experienta Windows pe telefoane prin introducerea unor feature-uri noi, ca SkyDrive si Hotmail.
Pe partea de aplicatii, Opera va prezenta cu siguranta un nou motor de cautare open source pentru smartphone-uri, denumit Opera Ice, despre care se crede ca va avea o interfata interesanta, inlocuind taburile cu iconite care vor usura navigarea pe web prin miscarile degetelor.