Un producator roman de jocuri video este considerat de Apple unul dintre dezvoltatorii "de urmarit" in 2014 pe App Store, magazinul online de aplicatii pentru iPhone si iPad, gigantul american utilizand chiar o imagine dintr-un joc al romanilor in prezentarea oficiala a tabletei iPad mini, anunta Mediafax.
"Duolingo (Statele Unite), Simogo (Suedia), Frogmind (Marea Britanie), Plain Vanilla Corp (Islanda), Atypical Games (Romania), Lemonista (China), BASE (Japonia) si Savage Interactive (Australia) s-au impus ca dezvoltatori de urmarit in 2014", se arata intr-un comunicat publicat de Apple, citat de Mediafax.
Atypical Games are sediul in orasul Mountain View, California (SUA), si este detinuta de Revo Solutions SRL Bucuresti, o firma infiintata in anul 2007 si contolata de Andrei George Lopata - 75% si Cristina Isabela Lopata - 25%.
Potrivit lui Andrei Lopata, care ocupa si pozitia de director general al Revo Solutions, afacerile Atypical Games au atins 2,4 milioane de dolari in 2013, iar profitul net s-a ridicat la 510.000 dolari.
"In cazul Revo Solutions, nu stiu exact care sunt cifrele pe 2013. Nu s-a inchis anul si abia pe la sfarsitul lunii vom avea cifrele. Aproximativ, vom avea o crestere de 100-120% fata de 2012. Pentru Atypical Games, lucrurile sunt mai clare. Cifra de afaceri a atins 2,4 milioane de dolari, iar profitul, dupa taxe, de 510 000 dolari", a declarat Lopata, citat de Mediafax.
El a precizat ca 30% din incasarile jocurilor descarcate de pe App Store revin Apple. "Restul devine venitul nostru", a spus Lopata.
Potrivit Ministerului Finantelor, Revo Solutions a incheiat anul 2012 cu afaceri de 7,74 milioane de lei, in crestere cu 64% fata de anul precedent, iar profitul net a crescut de la 815.120 lei la 2,28 milioane de lei.
Atypical Games are un singur angajat, in timp ce Revo Solutions numara aproximativ 70 de salariati, dintre care 50 activeaza in departamentul de testare a aplicatiilor (Quality Assurance), iar restul pe partea de dezvoltare pentru platformele Apple, Windows 8 si Android.
"Pentru 2014, partea de QA se va diminua semnificativ din lipsa contractelor externe. In schimb, departamentul de dezvoltare se va mari", a spus Lopata, fara sa detalieze.
Primul joc dezvoltat de Revo Solutions pentru platforma App Store se numeste "FAST - Fleet Air Superiority Tactics!", un simulator de avioane de vanatoare, si a fost lansat in iunie 2009.
"Pe 15 martie 2012, dupa ce a facut parte din lansarea celei de-a 3-a generatie ipad, un alt joc cu avioane de vanatoare, denumit Sky Gamblers: Air Supremacy, a fost lansat pe App Store. Un alt moment important a fost faptul ca anul acesta un alt simulator de zbor dezvoltat pentru iOS si OSX, Sky Gamblers: Storm Raiders, a fost premiat de Apple cu un Apple Design Award. Storm Raiders este situat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si este bazat pe batalii reale din istorie. Storm Raiders este si primul joc pe care l-am publicat noi insine", a declarat directorul Business Development al Revo Solutions, Andrei Hanganu.
El a precizat ca, pana la lansarea Sky Gamblers: Storm Raiders, toate celelalte jocuri au fost lansate prin intermediul unor parteneriate cu firme externe specializate.
"O parte din partenerii nostri au fost SGN, Bulkypix, Namco Networks America si Microsoft", a spus Hanganu.
El a adaugat ca lista jocurilor publicate direct de Revo Solutions pe App Store va fi completata cu un nou titlu.
"Jocul va fi lansat joi, 9 ianuarie, se numeste Battle Supremacy si este un simulator de tancuri", a spus reprezentantul Revo Solutions.
Potrivit lui Hanganu, din lista Revo Solutions, seria de jocuri Sky Gamblers (Rise of Glory, Air Supremacy, Storm Raiders si Cold War) are cel mai mare numar de descarcari pe App Store.
"Storm Raiders este cel mai popular, cu 4.856.263 de descarcari, cu mentiunea ca foarte mult din aceasta cifra a fost realizata in timpul unei promotii realizate cu Apple, in care jocul a fost gratuit si promovat pe App Store pentru o saptamana", a spus Hanganu.
El a afirmat ca, in afara de Apple, Revo Solutions colaboreaza Microsoft (jocul Cold Alley: Dark Shadows), Google, Qualcomm, Sony Mobile, Facebook si nVidia.
Pentru anul 2013, Apple a anuntat ca magazinul de aplicatii App Store a generat vanzari de peste 10 miliarde de dolari, din care mai mult de 1 miliard de dolari doar in luna decembrie.
Utilizatorii App Store au efectuat in 2013 aproape 3 miliarde de descarcari de aplicatii.
App Store ofera peste un milion de aplicatii utilizatorilor de iPhone, iPad si iPod touch din 155 de tari, in 24 de categorii, de la ziare, reviste si software de business la jocuri, informatii din sport, sanatate sau turism.
Prezentarea oficiala a Ipad mini de pe site-ul Apple include o captura de ecran dintr-un joc al dezvoltatorului Atypical Games.