NVIDIA a prezentat, luni, la targul de tehnologie CES Las Vegas noul sau cip Tegra K1, cu 192 de nuclee. Tehnologia este impresionanta si va putea fi folosita in orice gadget, Android fiind in prezent cel mai important sistem de operare pentru NVIDIA.
Un astfel de cip ar revolutiona telefoanele si tabletele si ar imbunatatii semnificativ puterea de calcul a acestora, ducandu-le ca performanta de sistemele desktop, scrie cnet.
192 de nuclee suna impresionant, insa numaratoare se face un pic altfel fata de sistemul de denumire dual-core, quad-core, multi-core cu care ne-am obisnuit. In cazul noului cip NVIDIA, vorbim de foarte multe nuclee in procesorul grafic, la care se adauga un CPU dual-core sau "4 plus 1"-core.
Noul SoC Tegra K1 foloseste un procesor grafic cu 192 nuclee CUDA, bazate pe arhitectura procesorului grafic Kepler, acelasi folosit la GeForece GT 600 si 700, scrie ars, ceea ce inseamna ca producatorilor de jocuri le va fi mult mai simplu sa ofere aceleasi jocuri, cu o grafica impresionanta, atat pe PC, cat si pe dispozitivele mobile. CUDA vine de la Compute Unified Device Architecture, si este o platforma de programare paralela creata de NVIDIA.
Procesoarele grafice nu sunt folosite doar pentru grafica, ci si la alte sarcini, iar arhitectura permite executarea in paralel a mai multor sarcini, intr-un timp usor mai lung, spre deosebire de realizarea unei singure sarcini, intr-un timp foarte scurt.
In al doilea rand, unele versiuni ale noului cip vor fi primele cu noul procesor ARM Denver de la NVIDIA, pe 64 de biti.
Vor exista doua versiuni ale CPU-ului de pe Tegra K1. Una va folosi 4 nuclee ARM Cortex A15 plus unul pentru economisirea energiei electrice. Acestea vor avea frecventa de 2,3 GHz. Aici nu sunt diferente mari fata de Tegra 4. Modelul pe 64 de biti si arhitectura Denver va avea o configuratie dual-core la 2,5 GHz. Denver este primul CPU proiectat 100% de NVIDIA.
CEO-ul NVIDIA, Jen-Hsun Huang, nu a spus, in conferinta de presa de la CES Las Vegas, cand vom vedea noul K1 in gadgeturi, insa cei de la NVIDIA sustin ca vom vedea modelul pe 32 de biti in prima jumatate a anului, iar cel pe 64 de biti va aparea undeva in partea a doua a lui 2014.
Specificatiile noului cip sunt si pe site-ul  NVIDIA.